In Februarie 2012 la Rasnov se forma o prima genaratie de maratonisti ai zapezii. Curajul si vointa lor de a alerga in conditii extrem de dure (zapada, ninsoare, tempetaruri de -12 grade si vant) a motivat multi alti alergatori pentru a participa la Editia a II-a a Maratonului Zapezii (16 Februarie 2013).
In 2013 Maratonul Zapezii (devenit si maraton international) a adus la Start cca 200 de alergatori puternici si rezistenti: participanti de toate varstele (de la 12 ani la 80 de ani), maratonisti din toate colturile tarii (Arad, Oradea, Baia Mare, Cluj, Botosani, Iasi, Galati, Braila, Constanta, Buzau, Ploiesti etc) alergatori din 9 tari si 3 continente (Europa, Asia si Africa).
Complexitatea evenimentului nu se opreste aici. S-a concurat in 4 probe: 15Km, Semimaraton, 30KM si Maraton. S-au format si 2 stafete (de la scoli din Rasnov si de la Cambridge School din Bucuresti). S-a alergat pe multe si diverse suprafete: asfalt, piatra cubica, zapada, apa, noroi, pamant, drum pietruit. Alergatorii au avut onoarea sa ia Start-ul de la Baza Olimpica pentru Sporturi de Iarna de la Rasnov si sa treaca prin Cetatea Rasnov.
Maratonul Zapezii a fost neoficial un maraton olimpic. Maratonistii, si numai, au alegat pe taram olimpic si in spirit olimpic. Cel mai inimos dintre ei, Ilie Rosu, a purtat Steagul Olimpic de-alungul celor 42 de KM, alaturi de cel al Romaniei.
Am revenit la Rasnov chemat de amintiri incredibil de frumoase si de oameni minunati, dar si in calitate de campion en tritre (Scuza-ti-mi lipsa modestie!). Doream sa ma bucur de atmosfera, de reintalnirea cu maratonstii, dar si sa-mi apar titlul. Atmosfera de mare eveniment si de maraton international, spiritul olimpic, dar si valoarea alergatorilor, toate acestea m-au coplesit. Emotiile de la Start s-au transformat in tensiune si presiune, stari care nu au disparut decat la final.
Trecerea prin Cetatea Rasnov a creat o senzatie aparte (inclusiv urcarea dificila si coborarea in viteza), oferind Maratonului Zapezii si contextul istoric. M-am simtit intr-adevar puternic si rezistent alergand pe un teren foarte variat si mai ales denivelat, alergand in urcare in mare parte din cursa, alergand pe un taram antarctic cca 12KM. A fost suficient pentru ca maratonul de la Rasnov sa-si merite numele de “Maratonul Zapezii“.
Maratonul Zapezii 2013 a insemnat pentru mine, unul dintre cele mai dificile maratoane din tara. Ritm alert, denivelari pe traseu, alergare continua pe traseu (inclusiv pe urcare),zapada pe 1/4 din traseu. Partea frumoasa a fost alergarea in tandem (cu Sorin Stanciu) pentru cca 35 KM. Locul II la final (in 3h24:22) are valoarea unei victorii. Mi-am dorit Podium la Editia II-a si l-am obtinut. Incurajarile prietenilor (alergatori si sustinatori) au fost aur curat si mi-au oferit o energie nesperata. Nu stiu daca merit atat sustinere, dar cred ca nu i-am dezamagit. La Premiere am avut onoarea sa primesc o cupa speciala: pentru participarea la toate maratoanele istorice desfasurate pana acum (9 la numar). Multumesc Ilie Rosu!
Felicitari tuturor alergatorilor! Au dovedit la Rasnov ca sunt “puternici si rezistenti”.
[…] dar si spectaculoasa a fost coborarea din cetate. Pe strazile Rasnovului, mi-am amimtit de Maratonul Zapezii. Finalul cursei l-am alergat alaturi de Daniel Scrob, care din pacate se ratacise. Locul 4 la […]