MARATONUL ZAPEZII X 10

Apr 23, 21 • RunningNo CommentsRead More »

Maratonistii ZapeziiPana sa devin maratonist nu as fi putut banui pentru o clipa ce experiente fabuloase poti trai prin alergarea de anduranta. Pasiunea pentru alergare exista deja de varsta de 10 ani. Atunci am practicat atletism pentru o scurta perioada. Pasiune pentru alergare exista si la 40 de ani. Doar ca este de 10 ori mai mare. Sau de 100 de ori mai mare.

Sunt nascut iarna si ma simt mult mai bine facand efort in anotimpul rece sau la temperaturi scazute, decat pe caldura. Numai ca anul 2012 iarna a creat un decor aproape ireal pentru o experienta nematraita de mine. Aceasta experienta a primit numele de Maratonul Zapezii.

Creatorul acestui maraton de poveste este nimeni altul decat Ilie Rosu. Alaturi de prietenul sau Vasile Dogaru, Ilie a adunat in luna Februarie 2012 la Cabana Himalaya, pe Valea Glajariei, prima generatie de maratonisti ai zapezii. Au participat peste 20 de maratonisti, printre care si doua fete. Am alergat atunci la -12 grade pe ninsoare, intreg traseul fiind acoperit de zapada.

Am castigat acea prima editie, am fost pe podium la urmatoarele patru si am continuat sa alerg an de an indiferent de contest si de formatul maratonului. Am simtit ca devin puternic si rezistent.

Pe 20 Februarie 2021 am alergat pentru a zecea ora Maratonul Zapezii. 10 din 10! Doar trei maratonisti au participat la toate editiile. Alaturi de mine a mai fost Viorel Stan si bineinteles Ilie Rosu.

Nu a fost o intamplare. Participarea la primele 10 editii a fost un scop in sine, un vis de maratonist si o bucurie a sufletului. S-au intamplat multe, nu a iesit mereu cum mi-am dorit. Dar simt ca atingerea unui asemenea obiectiv aduce aceeasi bucurie ca o victorie intr-o cursa de maraton.

As fi fericit sa aflu candva ca astfel de vise implinite sau obiective atinse reprezinta o motivatie cat de mica pentru alti oameni, alergatori sau nu sau poate chiar o sursa de inspiratie.

Sunt deja 10 ani de cand ma consider efectiv maratonist.  In timp lucrurile capata un sens, o directie.  Maratoanele se leaga intre ele. Mai cu seama atunci cand exista motivatie si dorinta de a transmite un mesaj.

Maratonul Zapezii este deja a 5-a competitie pentru care am reusit sa alerg la toate editiile dupa Ciucas X 3, Semimaraton Gerar, Maratonul “Pe aici nu se trece” si Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc (Maratonul 1 Decembrie).

Este foarte adevarat ca cifra 10, ca si cifra 100 mai inspira si ma motiveaza foarte usor. Nu doar pe mine din fericire!

Va mai trece ceva vreme pana sa spun din nou  ca am bifat 10 din 10 participari la o competitie, dar provocari noi voi gasi cu siguranta!

Le multumesc lui Ilie Rosu, Vasile Dogaru si Viorel Stan pentru acest vis implinit. Aceasta “realizare” imi doresc sa ramana in memoria bunului nostru prieten si a omului minuntat care a fost Vasile Iordache. Doar datorita lui Vio am reusit sa ajung la prima editie a Maratonului Zapezii (2012). Altfel aceasta poveste nu s-ar fi scris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *