FUGI cu DONATH! – Prima cursa de alergare cu obstacole din Romania

Feb 25, 13 • RunningNo CommentsRead More »

Primul eveniment “obstacle race” din România vă aşteaptă în 25 mai la Cluj-Napoca!

Vă puteţi înscrie la prima cursă de alergare cu obstacole de la noi, pentru a vă bucura de un traseu de 5 km de alergare, aventura şi distracţie!

E musai să FUGI CU DONATH! în pădurea Hoia din Cluj-Napoca, în cea mai faină cursă de pâna acum!

De ce Donath? Pentru că avem o variantă autohtonă a legendei lui Phidippides, eroul de la Marathon pe care dorim să o readucem în actualitate. Şi pentru că startul se va da de lângă Tăietura Turcului, iar traseul este în padurea Hoia, adică exact în locurile pomenite în legendă.

Iată ce scrie Lukacs Jozsef, autorul cărţii “Povestea oraşului – comoară” apărută în două ediţii la editura Apostrof: “Legenda spune că au venit turcii să asedieze cetatea Clujului. Doar deoarece se ştia că Transilvania Civitas Primaria, adică primul oraş din Transilvania, era apărat de ziduri puternice şi de numeroşi oşteni, au evitat să o atace direct.

S-au gândit să înceapă un asediu lung şi să înfometeze oraşul până când vor reuşi să-l cucerească. Oastea nici măcar nu s-a arătat în preajma zidurilor Clujului, ascunzându-se la o distanţă de o jumătate de zi de mers faţă de oraş, în valea pârâului Nadăş. Clujul era însă bine pregătit pentru un lung asediu: oraşul era mare, bogat, avea din belşug rezerve de hrană, iar apa nu reprezenta o problemă, căci acolo curgea Someşul, chiar sub zidurile cetăţii.

Fugi cu Donath

Turcii născociseră însă un plan diabolic. S-au gândit să taie dealul care se va ridica între valea Someşului şi valea Nădaşului şi să devieze Someşul în valea Nădaşului, lăsând astfel Clujul fără apă. Au dat curs acestui plan, începând să sape dealul.

Din fericire, un cioban, pe nume Donath, care păstorea turma în apropiere, lângă pădurea Hoia, a observat acest lucru. El şi-a dat seama că planul turcilor era un pericol. A părăsit turma şi a fugit prin poarta Mănăşturului, până în centrul Clujului, unde a alertat apărătorii oraşului.

Legenda spune că, după ce a transmis vestea, din cauza emoţiei şi a efortului, Donath a murit subit. Clujenii au ieşit din oraş, au atacat şi au alungat turcii, salvând astfel oraşul. în semn de mulţumire şi recunoştinţă pentru fapta eroică a lui Donath, i-au ridicat o statuie pe Dealul Cetăţuii, chiar în locul în care acesta obişnuia să-şi pască oile.

De atunci, bătrânii spun că omul de piatră coboară în fiecare noapte pentru a se convinge că oraşul este în siguranţă, după care, umplându-şi ulciorul cu apă din Someş, se întoarce la locul lui, pe coama dealului, la Tăietura Turcului.”

Fugi cu Donath

Vă aşteptăm să parcurgeţi distanţa aproximativă pe care a alergat Donath, înfruntând obstacolele pentru a  “salva” cetatea Clujului! În 25 mai, la Transilvania Civitas Primaria!

 

(Sursa: http://fugicudonath.runsilvania.ro/)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *