Crosul 15 NOIEMBRIE – Editia a XV-a – Un cros de traditie

Nov 23, 14 • Running1 CommentRead More »

10806906_705181342907942_343058416_nAr parea o nebunie sa te deplasezi in alt oras pentru un cros de 5Km. Mai ales daca nu tintesti (si ai sanse) la cine stie ce performante. Pe 15 Noiembrie 2015 am avut ocazia sa alerga la Brasov, Crosul “15 Noiembrie” – eveniment ajuns la Editia a XV-a si care aduce un omagiu Revoltei muncitorilor de la Uzinele Roman in 1987. Traseul acestui cros de traditie (un evenimnet foarte iubit de brasoveni si nu numai) urmeaza ruta parcursa de muncitori in timpul revoltei.

A fost de fapt o iesire in week-end cu familia. Am profitat de ocazie, iar cu ajutorul lui Adrian Iordache m-am incris in timp util ( am plecat din Bucuresti in dimineata concursului. Din ce observasem Crosul 15 Noiembrie nu este unul cunoscut in mediul online, insa este un concurs asteptat cu sufletul la gura de sportivii legitimati la cluburi (juniori, seniori, chiar si veterani).

Am ramas suprins sa vad la Start chiar si alergatori din Kenia. Motivul? Evident, premii mari in bani. Foarte mari, pentru o alergare de numai 5Km. Personal, mi-a facut mare placere sa regasesc la Start, pe traseu si la Finish multi prieteni alergatori din Brasov si din alte zone (Adi Iordache, Iulian Coserea, Gigi Blajiu, Pepi Tilea, Radu Milea, Alex Itu, Cindy Callewaert, Gianina Tanase, Valeriu Bobocescu si altii) . Cu mici excepti, ii stiam drept alergatori de munte. Am apreciat participarea lor. Nu atat lipsa de competitii montane in luna Noiembrie (conditiile meteo nici nu ar permite organizarea lor), cat dorinta de fi parte dintr-un eveniment local de mare traditie. Per total crosul a strans la Start cca 800 oameni (surse sigure- de la organizatiri), din care aproximativ 300 fete. Remarcabil! Startul la Masculin s-a dat separat de fete ( la interval de 30 de minute). Asadar am avut ocazia va inceputul de cursa la Feminin. Este, intr-adevar, o imagine spectaculoasa sa vezi cateva sute de fete in alergare.

Imediat dupa start l-am intalnit pe Adrian Mezdrea din Sighisoara, care flutura steagul Romaniei. Datorita lui am si cateav poze frumoase din cursei. Din pacte nu ne-am regasit si la Finish. Eram curios sa vad cum ma descurc intr-o cursa rapida de sosea, in care nu cunisc potentialul alergatorilor amatori de valoare. Am plecat, asa cum obisnuiesc eu, undeva din pluton. Asta m-a ferit de un start prea tare. Dupa un mic slalom (care imi place la nebunie) printre alergatori am intrat pe “trasa”. Traseul se afla in coborare, in mare parte. Asa am putut explica un ritm de sub 3:30 / 1000m la jumatatea cursei. Eram foarte multumit de ritmul meu, dupa 3 Km inca mai recuperat pozitii. Asta face, de regula, extrem de bine la moral! Era un ritm suprinzator de constant, insa stiam ca nu ma poate tine 5Km. Dupa Km 4 am simtit o usoara “cadere”, la care s-a adaugat si “urcarea” din ultima parte. Sprintul final m-a ajutat sa mai urc o pozitie. Locul 57 din cca 500 de baieti. Estimez ca cca 50 din ei sunt sportivi de performanta. Timp final: 17:37 pe o distanta reala de 4,9Km. Pace-ul de 3:35/km e ¬†mai mult deact¬†multumitor pentru nivelul meu de pregatire. Atmosfera de final (ma aflam intr-o mare de alergatori in curtea si in zona Liceului Unire) a fost inca un motiv sa nu regrat insistenta mea de a participa la acest cros.

M-am intors in zona de Start (pentru recupererea masinii), in alergare, pe un traseu scurtat (cca 3Km). A fost o buna ocazie sa cunosc zone noi ale Brasovului. In aceeasi zi am mai parcurs 14 Km in zona Dambu Morii – Canionul 7 Scari.

One Response to Crosul 15 NOIEMBRIE – Editia a XV-a – Un cros de traditie

  1. Simon says:

    Este probabil un articol cam lung pentru un cros, insa competivitatea stimuleaza toata fiinta, inclusiv spiritul creativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *