Al 100-lea Maraton (Maratonul International Brasov – 29 Mai 2016)

Dec 29, 16 • Other, Running1 CommentRead More »

100_marathons_prizeNu banuiam cat de departe poti visa atunci cand iti urmezi pasiunea si pui suflet in ceea ce faci. Stiam doar ca ma voi bucura din toata fiinta alergand la competitii si in antrenamente, atata timp cat voi motivatii suplimentare.

Dupa primul maraton (Octombrie 2009) nu-mi era foarte clar ce va urma. In 2011 lucrurile s-au limpezit si a inceput nebunia. Mi-am propus atunci sa alerg la cat mai multe competitii, iar pentru aceasta aveam nevoie de o tinta bine definita. Inspirat fiind de maratonistii cu experienta, deveniti prieteni intre timp, obiectivul principal a devenit sa ajung la 100 de maratoane. In felul acesta ramaneam motivat pentru mai multi ani.

Cifra 100 are un farmec aparte. In 2015 am alergat pentru prima data intr-o cursa de sosea de 100Km. Intre timp ma apropiam maraton cu maraton de atingerea obiectivului. Nu au fost doar simple curse bifate, fiecare experienta ramanea imprimata in sufletul meu. M-am bucurat de fiecare maraton in parte, iar motivatia si tensiunea cresteau.

sanatosul-satului_100_de_maratoneVisul si obiectivul meu au devenit realitate pe 29 Mai 2016, la Maratonul International Brasov. A fost o alegere nu o intamplare faptul ca am alergat al 100-lea meu maraton la Brasov. Indraznesc sa cred ca acest eveninent a luat fiinta si datorita mie (ma scuz pentru lipsa de modestie). Am avut parte de sustinere si de surprize frumoase din partea organizatorilor. Am solicitat si am primit numarul de concurs: 100. In plus, aveam nevoia sufleteasca ca la acest maraton atat de important pentru mine sa alerg alaturi de prieteni. S-a intamplat si acest lucru.

In drumul meu catre 100 de  maratoane, cea mai grea incercare a fost chiar cursa cu nr. 99. La Plevna (cu 1 saptamana inainte) am suferit cumplit (probleme cu stomacul, ameteli, stari de lesin, varsaturi, perfuzii la final). Poate nu intamplator acela a fost singurul maraton la care i-am avut alaturi pe amandoi parintii mei.

13346867_1214946611850476_585820756962633471_nDesi arsita a facut din nou viata grea maratonistilor la Brasov, pentru mine a fost un chin placut. Am indurat orice problema (caldura mare, praf, dezhidratare, trafic auto) cu gandul la tot ce a fost mai frumos in cei 5 ani.

Asadar, in dogoarea soarelui de la ora pranzului, Duminica 29 Mai 2016, la finalul Maratonului International Brasov (Editia a II-a) eu am simtit un fior rece pe sira spinarii si un foc mare un inima. Am reusit. Am terminat maratonul cu numarul100. Bucuria acestei realizari personale am savurat-o la maxim si datorita faptului ca la final m-au asteptat cei care mi-au sustinut si suportat nebunia, Mariana si Pavel.

100Ce am simtit la in cursa de la Brasov a fost diferit de toate celelalte trairi. La finalul acestei aventuri, am simtit o descatusare. Tensiunea a disparut brusc, dar motivatia a ramas. Dupa cursa practic am intrat in clubul select al alergatorilor romani cu 100 de maratoane, alaturi de Ilie Rosu, Danut Cernat, Liviu Bica, Victor Ilie si Ioan Moisa. Asadar am devenit al 6-lea roman care atinge aceasta borna si cel mai tanar (la varsta de 35 de ani).

Sarbatoarea mea avea insa sa continue. Organizatorii mi-au oferit un tort, un trofeu special si mi-au oferit onoarea sa spun cateva minute. “Odata in viata” mi-am permis sa “arestez” microfonul. Am simtit ca e momentul meu, ca scena e a mea. Din baiatul timid care mergea cu sfiala  la crosuri la final de liceu (1998), am reusit in anul de gratie 2016  sa le vorbesc oamenilor care-mi impartasesc pasiunea pentru alergare, incercand sa le transmit si lor motivatia si obiectivele mele.

Nu sunt la Premiile Oscar, dar n-am cum sa nu multumesc unor oameni speciali care mi-au oferit sustinere (de orice fel), dar si incredere: Alex Axon, Alex Paraschiv, Edi Tudor, Monica Tone, Oana Mihaescu, Alex Enache, Ilie Rosu, Liviu Bica, Danut Cernat, Stefan Oprina, Tudor Butu, Hiroko Ogawa, Mariana si Pavel.

Dupa Brasov am continuat sa alerg la fel de mult, dar tot mai relaxat. Nu am momentan un nou obiectiv  punctual in ceea ce priveste numarul de maratoane. N-ar motiva gandul de a stabili anumite repere, poate chiar recorduri. Sunt convins ca-mi voi gasi mereu noi si noi obiective, care sa-mi tina pasiunea cat mai vie.

Nota: Va invit sa parcurgeti lista celor 100 de maratoane.

One Response to Al 100-lea Maraton (Maratonul International Brasov – 29 Mai 2016)

  1. […] Va invit sa cititi poveastea maratonului cu nr. 100. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *