“2 Maratoane in 2 Zile” (26-27 Mai 2012)

Jun 13, 12 • Running7 CommentsRead More »

De mic mi se atragea atentia “faci prea multe lucruri deodata”. Mai nou sunt atentionat: “Alergi prea mult” …”si problema e ca alergi bine…dar nu se stie cat te tine”. In 2011 am alergat si curse mai lungi de 42 KM, am terminat chiar si un UltraMaraton (70KM). Iar cea mai mare nebunie a fost alergarea a 2 maratoane in 2 zile: Maratonul “Pe aici nu se trece” (Marasti-Marasesti) (46KM) – 6 August si Super Maraton Miercurea-Ciuc (46KM) – 7 August. A fost cea mai lunga distanta alergata pana atunci, dar si pe o caldura sufocanta. Am terminat cu greu, dar am reusit.

Pentru 2012  am pregatit 3 astfel de aventuri. Hercules Maraton + Maraton Transilvania / SuperMaraton Miercurea Ciuc + Maraton “Pe aici nu se trece” si MPC + MIB.

De la intentie la fapta e diferenta mare. Mai cu seama in ce priveste emotia simtita si traita.   Adevarata aventura “2 maratoane in zile” s-a intamplat la sfarsitul lunii Mai: (1) Hercules Maraton – Editia a III-a (26 Mai) pe Valea Cernei si (2) Maraton Transilvania – Sighisoara -Medias – Editia a X-a (27 Mai). Insa nu am fost singurul care isi dorea o astfel de incercare. Mi s-au alaturat Danut Cernat si Maxim Alempie. Sustinatori: Edi si Mariana.

Planul a fost facut din timp, multe detalii stabilite cu grija (cazare, masa, relaxare, transport, sofer de schimb, “echipa tehnica” etc). De data aceasta (comparativ cu avanpremiera din 2011) am acordat o mai mare atentie: alimentatiei, suplimentelor, recuperarii, echipamentului si (partial) odihnei. Am facut un Mic Tur Al Romaniei (Bucuresti-Baile Herculane-Medias-Sighisoara-Bucuresti). Am parcurs pe soselele Romaniei peste 1000KM. Aventura noastra a fost numita de Maxu: “3 Zile, 2 Maratoane, un Turneu”.

Cei 4 Spartani: Maxim Alempie, Danut Cernat, Florin Simion si Eugen Taras

Prima etapa: Hercules Maraton a fost o cursa deosebita, alergata cu precautie si cu rezerva de energie. Stiam ca la finalul celor 45 de Km voi fi doar la jumatatea aventurii mele. Condtiile de concurs (noroi pana dupa glezna, izvoare late de 2 metri catre traversau potecile, ceata densa din creasta) au facut din Hercules Maraton 2012 un fel de Spartan Race (Obstacles Race) in Romania. Danut a fost “turist japonez” facand sute de poze. Maxim a terminat in stare foarte buna al 3-lea lui maraton. La final am descoperit un al 4-lea spartan: Eugen Taras din Brasov. M-am recuperat cu o intrare scurta (pana la genunchi) in apa rece a Cernei si o baie in ape termale. Am apelat si la Magneziu + unguent anti-inflamator.

In Clasament (Open Masculin): 23. Florin Simion (05:29:53) /43. Eugen Taras (06:03:37) 57. Danut Cernat (06:19:13) / 69. Alempie Maxim (06:33:24).

A 2-a etapa: Cei 4 Spartani de la Hercules au atacat si Ardealul. La startul Maratonului Transilvania (Sighisoara Medias) (editie aniversara – a X-a) toti cei 4 maratonisti eram in stare buna. Am alergat aproape toata cursa (cca 39KM) alaturi de Danut Cernat. Am purtat tricouri tricolore si am trecut Linia de Finish purtand (alaturi de Danut) steagul tricolor. Nu am fortat si nu am tintit clasari fruntase. Am trait si am simtit placerea alergarii. Organizarea a avut multe lipsuri si deviatii. Noi ne-am dus lupta pana la capat.

In Clasament (Open): 11. Danut Cernat (03:26:11) /12. Florin Simion (03:26:12) /22. Eugen Taras (03:58:50) / 30. Maxim Alempie (04:40:55).

A fost un omagiu adus naturii, muntilor si plaiurilor tarii noastre, un semn de respect pentru maratonistii romani si organizatorii de maratoane. Au fost 3 zile pline, 2 maratoane frumoase, amintiri superbe, peisaje fabuloase, rezultate si clasari onorabile, concetrare si precautie. Dar mai presus de toate au fost: placerea si bucuria de alerga, pe munte sau pe sosea.

Va invit sa cititi articolul scris de Marian Chiriac, pe aceeasi tema, pe Alerg.ro.

7 Responses to “2 Maratoane in 2 Zile” (26-27 Mai 2012)

  1. Mihai says:

    Felicitari inca odata. Vroiam sa te intreb care au fost schimbarile mai seminificative (legate de antrenament / alimentatie / recuperare) care crezi ca te-au ajutat aici. Stiu ca si anul trecut ai dus cu bine aceasta provocare, dar, daca imi aduc aminte, ai resimtit din plin a doua cursa. M-ar interesa de fapt ce ai invatat din acea prima experienta si ce a adus acum o imbunatatire simtitoare (rezultatele de la ambele curse sunt acum foarte bune, cred, destul de aproape de potentialul tau). Este obligatoriu un volum mare de antrenament, sau este mai importanta pregatirea specifica? Eu am facut de exemplu o “tripla” de semimaratoane: Tusnad, Bucuresti + o alergare de antrenament luni dimineata.

    • Simon says:

      Multumesc Mihai! Marea diferenta a fost ca in 2011 am vrut doar sa termin, acum am vrut sa termin in stare buna si sa arat ca se poate face acest lucru, fara consecinte nefaste.

      Schimbarea radicala a fost la nivel psihic. In primul rand am format un fel de echipa si ne-am motivat reciproc. Pot sa zic ca am fost chiar temperat de ceilalti.

      Antrenament: ideea a fost sa nu alerg (prea mult), sa ma menajez. :)) . In nici un caz nu e vorba de volum in antrenament. Nu cred ca te poti antrena fizic, in mod special pentru “2 maratoane consecutive”. Pregatirea este mai mult psihica.

      Alimentatie: Inainte si dupa Marasti-Marasesti am stat la mese intinse, cum se zice (au fost si ceva paste ce-i drept). In 2012 am consumat multe fructe, printre altele.

      Recuperare: In 2011 am fortat in primul maraton si l-am terminat cam stors. Un masaj in seara zilei respective nu a fost suficient. Talpile au inceput sa ma doara la finalul primului maraton si m-au chinuit pe tot parcursul celui de-al 2-lea maraton. Anul acesta 2 bai scurte in ape termale au fost “aur curat”.

      Ritmul: In 2012 am avut un ritm constant la ambele curse (chiar daca una a fost de munte, alta de sosea). Am avut rezerve pana la final.

      Tehnica: Fata de 2011 mi-au imbunatatit pozitia corpului si fuleul. Asta la modul general. S-a resimtit in toate rezultatele. Nu are legatura speciala cu seria celor 2 maratoane, dar m-a ajutat si acolo.

      Bafta tuturor care vor sa incerce ceva similar sau chiar ceva mai “tare”!

  2. Chiar nu a fost frumos sa insinuezi ce stim cu totii ca ai insinuat.

    “nu a insemnat benzi de alergare (sau benzi desenate), mall-uri, record-uri-uri sau night run-uri.”
    Ce a facut Gabi a fost mult peste ce se realizeaza in Romania de catre un sportiv amator si consider ca reprezinta exceptional clasa alergatorilor de foarte multe ori si cu rezultate extraordinare.

    Ai fost meschin si mic prin aceste randuri si ar trebui sa intri in pamant de rusine.
    Pacat de performantele tale.

  3. Pacat ca imi stergi comentariile.
    Ce ai facut tu prin postul rautacios ai aratat doar cat de mic si meschin esti.

    Gabi prin alergarea de 24 ore pe banda sau cei care au alergat IOR night run fac cinste tuturor alergatorilor si totodata promoveaza ideea de miscare si alergare.

    “Aventura noastra nu a insemnat benzi de alergare (sau benzi desenate), mall-uri, record-uri-uri sau night run-uri.”
    -nu cred ca cei care au alergat impreuna cu tine au aceeasi parere despre ceilalti alergatori si nici nu cred ca vor sa demonstreze ceva asa cum vrei tu.

  4. Simon says:

    Salut,

    Nu te alarma. Nu ti-a sters nimeni comentariul. Nu fusese inca aprobat.
    Se pare ca esti tare pornit, daca ai ajuns sa ma jignesti pe blog-ul meu, desi nu ma cunosti.

    Gabi e un om minuntat, un alergator extraordinar. Asta nu are legatura cu locatia (total neinspirata) si modalitatea de alergare. E alegerea fiecaruia, dar eu nu sunt de acord si nu voi incuraja pe nimeni sa aleaga banda de alergare in locul naturii, atunci cand e vorba de un Concurs sau o incercare speciala.

    Eu zic sa te lasi de convingeri. Ceilalti au fost chiar mai inversunati ca mine. Poate vrei sa afli, de exemplu ce parere are Danut Cernat. Ca sa intelegi cu adevarat de ce am scris treburile acelea: reclama pentru alergarea de 24H de a fost mult prea agresiva (aici nu e vina lui Gabi). In plus, s-a intamplat ca alergarea in mall sa coincida cu alergarea noastra prin noroi, ploaia, balti, izvoare etc. Am vrut doar sa exprim ce am simtit in acele momente.

    Inca o data, eu contest locatia si modalitatea de alergare, nu performanta si calitatile omului. Nu cred ca Gabi are nevoie de avocat. In plus am retras comentariul respectiv. Replica ta e tardiva.

    Daca ai fi alergat si tu cu noi, la Hercules Marathon cel putin, ai fi inteles ce “a vrut sa spuna autorul”, ca sa zic asa.

    Spor la alergari!

  5. V.S. says:

    Maraton inseamna 42195metri!Orice distanta ce e sub 42,195Km NU este maraton!!! In Rest e doar grozaveala! ! Alerg de 30 de ani cu peste 120 de maratoane si ultramaratoane(distante PESTE 42195 metri) la aktiv . Asa ca NU mai numiti Maraton distante ” Glumete” ce sint sub aceasta lungime oficiala .

    • Simon says:

      Va salut! Recunosc ca m-a luat prin surprindere acest mesaj. Inteleg esenta lui, dar nu inteleg contextul. Articolul de fata se refera la o cursa de 45Km pe munte, respectiv una de sosea cu distanmta clasica (42,195), cel putin asa sutin organizatorii. Nu alerg cu GPS, oricum nu ar mai exact decat masuratoarea organizatorilor.

      Oricum ar fi, aveti dreptate. Si eu unul as folisi acesta denumire legendara dopar pentru distanta clasica. Sper ca la fel de inversinat sunteti si legat de utilizarea titularii de maraton in alte discipline decat alergarea. Caci eu sunt. E drept prin cursele alergate de mine sunt curse cu distamte sub 42,195Km. E cazul doar la curse montane. Totusi efortul a fost facute si experientele au fost deosebite. Daca ma intrebati pe mine, cursele montane nu pot fi numite maratoane chiar daca deopasesc distanta clasica de maraton pe sosea. Dn pacate asa s-a obisnuit lumea, de la organizatori la participanti. Pe de alta parte un traseu de 41Km in Piatra CRaiului (cu traversarea crestei) numia “glumet” nu poate fi.

      Felicitari pentru numarul impresionant de maratoane.Din pacate nu va cunosc, dar sper sa avem o cazia. Daca sunteti romani chiar ar trebui sa va faceti vizibil in comunitatea de alergarori din Romania. Ii puteti inspira pe multi dintre ei.

      Chiar cu unele distante sub 42,195Km, consider ca am incercat sa promovez alergarea si maratonul cat de mult am putut, in Romania si nu numai! La fel va doresc si d-voastra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *