Trup si Suflet (4) – Alergatorii sunt prieteni inainte de a se cunoaste

Dec 28, 14 • RunningNo CommentsRead More »

TTR_la_Alearga_de_ziua_ta!Aproape orice incepator sau pasionat de alergare simte nevoia sa faca parte dintr-un grup sau comunitate de alergare. Niciunul nu poate banui cat de constructiva si placuta este atmosfera din mijlocul acestor grupuri sau comunitati (exemplu: alergatorii montani). Parerea generala este ca toti alergatorii sunt prieteni intre ei, chiar si inainte de a se cunoste personal. E drept, internetul si retele sociale ii ajuta pe alergatori sa afle unii despre altii. Uneori nici nu mai fac cunostinta atunci cand se vad pentru prima data, intra direct in subiectele comune: antrenamente, competitii, trasee etc.

Ana-Maria Branza (vice-campioana olimpica (individual)  scrima), pasionata de alergare si initiatoare a proiectului Alearga de Ziua Taspunea in urma cu 1 an ca “simte ca este prietena cu toti alergatorii”.

Studiile spun ca sentimentul de apartenenta la un grup (inclusiv impartasirea experientelor comune) poate ajuta la cresterea performatelor sportive. Feed-back-ul oferit de grup este unul sincer si imediat. Sunt alergatori care decid sa termine o cursa impreuna, fara a se cunoste, purtandu-se ca prieteni de o viata. Si pot ramane prieteni pe viata. Acesta e si cuvantul cel mai potrivit: “prietenie”. Desi grupurile (mari sau mici) sunt foarte bine inchegate, nu se foloseste in general ideea familie. In familie lucrurile sunt mai intime, dar si mai complicate, nu?

Alergatorii nu sunt nevoiti sa-si castige respectul intre ei (evident, exista si unele exceptii). Orice individ merita respectat pentru simplul fapt ca alearga, nemaivorbind de cei care termina o cursa de anduranta. Asadar, ca alergator ai cel putin un prieten nou si respectul acestuia.

Ce se intampla inainte, in timpul si dupa o competitie (mai cu seama cand vorbim de curse montane) poate reprezenta o poveste alaturi de oameni care invata de la tine si tu de la ei. Iar cand obtii atat de multe de la comunitatea de alergatori oare cum poti sa nu devii mai bun ca sportiv si ca om? Esti deschis, esti sincer, esti linistit si increzator. Si intelegi ca te poti implica trup si suflet intr-o viitoare cursa fara a risca o zdruncinare a sentimentelor tale fata de tine, fata de de ceea ce faci si mai cu seama fata de oamenii din jur.

Prietenia alergatorilor nu vine doar din pasiunea comuna, ci din influenta si beneficiile comune aduse de alergare asupra oamenilor. Suferi, te bucuri, te descoperi sau renasti printr-o experienta de alergare, cum ar fi maratonul. La fel “patesc” toti alergatorii si devin prieteni (fratii de suferinta placuta) inainte de a se cunoaste.

TTR_Grup

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *