TRANSMARATON 2023 – Alergand din nou pe Transfagarasan

Apr 2, 24 • RunningNo CommentsRead More »

In orice disciplina sportiva planificarea unui calendar de competitii din timp este foarte importanta. Si nu doar pentru sportivi de performanta, ci si pentru amatori si pasionati.

Pentru anul 2023 toate competitiile de ultramaraton si chiar maraton le aveam puse pe lista inca de la inceputul sezonului. sau cel putin asa credeam. Pe de alta parte tinta era sa ajung la 200 de maratoane pe data de 1 Decembrie, chiar de ziua mea. Asa ca in calendar aveau sa intervina unele ajustari. La una dintre acestea chiar nu ma gandisem.

Intamplator sau nu, in luna August, un alergator ucrainian refugiat in Romania m-a intrebat de TRANSMARATON. M-am interesat pentru el, am discutat cu Andrei Rosu si brusc mi-am dat seama ca as putea participa si eu la acest eveniment devenit traditie. Nu mai alergasem pe Transfagarasan din 2016.

Sportivul din Ucraina nu a mai dat niciun semn, insa eu am revenit la startul competitiei pentru a 4-a oara. Alaturi de mine a fost “fratele” Cosmin Bucerzan.

La participarile precedente am incercat mereu alta proba: 84Km, 64Km si chiar maratonul. La editia din 2023 am bifat si cursa de 50Km.

Dupa cateva ore de somn in cort, in bataia vantului, am luat startul pe intuneric si pe frig. Acestea au fost partile bune si cu care era eram impacat. Senzatia pe care inca nu reusisem sa o accept pana la acesl moment a fost aceea de oboseala permanenta intr-un an incarcat de curse de anduranta, cu putina prrgatire si recuperare insuficienta.

Cel mai important era sa ajung la final. A fost insa mult mai greu decar imi inchipuiam. Daca in trecut alergam serpetinele Transfagarasanului in urcare, acum parea complicat sa alerg si la vale. Cu toate ca inceputul a fost bun, nelipsita senzatie de sfarseala a parut inca de la jumatatea traseului. Am mai uitat de dureri si oboseala multumita voluntarilor si peisajului. Cand si cand imi aminteam cum am reusit sa ma redresez si ca castig de ori Transmaratonul in 2015 (Ultra – 64Km) si 2016 (Maraton – 42Km). Asa ca am dat drumul la picioare pe coborarea finala avand si mici pauza de mers.

Am incheiat proba de 50 Km in 6h23 (mai slab decat timpul ca care terminasem 64Km cu 7 ani in urma), pe locul 5 la Open. Surpriza a fost clasarea pe Locul 3 la categoria 35+. Asa ca am avut motiv sa raman pana la final si chiar sa rostesc cateva cuvinte la Premiere, la fel ca si ceilalti castigatori.

A fost pentru mina cursa de anduranta (maraton sau ultra) cu numarul 197 si o frumoasa intoarcere pe cea mai frumoasa sosea din lume. In alergare.

Ii multumesc lui Andrei Rosu pentru tot si lui Cosmin pentru sustinere.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *