Misiune indeplinita: 3 duble in 2012

Oct 23, 12 • Running1 CommentRead More »

Pentru mine maratonul ramane  “batalia” cea mai grea dintre toate alergarile: crosuri, semimaratoane si chiar ultramaratoane. Este o lupta cu tine, cu ceilalti, dar si cu cronometrul. Alergare de anduranta, la intensitate maxima. Ce poate fi mai greu decat 1 maraton? 2 maratoane (unul dupa celalalt).

In August 2011 reuseam ceea ce doar cei suficient de nebuni puteau incerca: alergarea a 2 maratoane in 2 zile consecutive. Au fost 2 supermaratoane (46Km) pe sosea si pe o caldura teribila. 2 lupte dure cu propriul corp, dar si cu temperaturile de afara. A fost mai mult o intamplare, o alaturare de 2 maratoane pe care nu doream sa le ratez.

In 2012 am eliminat spectrul intamplarii si mi-am propus sa realizez din  nou o asemenea dubla: 2 maratoane in zile. Intr-un final, alaturi de Danut Cernat, am stabilit ca va fi vorba de o serie de 3 asemenea nebunii. Am stabilit sa realizam acest “proiect” impreuna. Cunoscand deja calendarul competitiilor am putut planifica din timp cele 3 serii: una de primavara, alta de vara si ultima, de toamna.

In luna Mai (pe 26 si 27) am alergat Hercules Maraton (Valea Cernei) si Maratonul Transilvania (Sighisoara-Medias). Unul montan (45KM), celalalt de sosea (42KM). Pe 5 si 6 August  am bifat cea de-a 2 dubla: 2 supermaratoane (46KM) in 2 zile.  SuperMaratonul Secuiesc (Miercurea Ciuc-Tusnad-Miercurea Ciuc), respectiv SuperMaratonul “Pe aici nu se trece” (Marasti-Marasesti). La inceput de Octombrie era programata cea de-a 3-a si ultima dubla maratonistica din 2012. A fost vorba chiar de cele mai populare maratoane din Romania:  Maratonul Piatra Craiului si Maratonul International Bucuresti.

Pentru aceasta dubla s-au anuntat mai multi temerari, iar intr-un final, cei care au reusit-o (in afara de mine si Danut Cernat) au fost: Adrian Ber, Liviu Bica, Daniel Musat, Ioan Constantinescu, Ovidiu Petre si Oana Gorduna. Au fost si alti curajosi care au alergat MPC + semi-maraton la MIB: Marian Stan, Adrian Mila, Bogdan Iacob, Bogdan Agache si lista poate continua (dar nu am facut chiar un recensamant maratonistic).

La precedentele 2 duble am facut adevarate tururi de forta, prin tara. Si cel mai important aspect: am terminat cel de-al 2-lea maraton din fiecare serie, unul langa celalalt. Si de aceasta data am calatorit impreuna cu Danut Cernat. In Piatra Craiului (pe 6 Octombrie) nu am alergat cu frana trasa. Traseul este atat de dificil incat sa te solicita la maxim indiferent de ritmul alergarii. Am terminat MPC-ul din 2012 cu un PB si intr-o stare foarte buna, pregatit de un nou maraton. A 2-a zi (pe 7 OCtombrie) nu aveam ganduri de vitejie, insa cca 30 de KM am alergat in ritm potrivit unui Finish la 3h30, fara sa resimt efortul din ziua precedenta. Ma gandeam ca e cazul sa-mi menajez picioarele (mai exact talpile). Si le-am menajat pana n-am mai putut, hotarandu-ma sa alerg descult, o bucata de traseu. Am facut asta cca 3 KM si in ideea de a-i lasa timp lui Danut Cernat sa ma ajunga. Am trait o cursa frumoasa, cu multe momente interesante. Insa finalul maratonului a fost unul special. Danut Cernat mi s-a alaturat pentru un ultim KM plin de emotie si incarcatura sufleteasca si apasat de efort fizic intens. Nu puteam trece linia de Finish decat impreuna, putand spune din nou ca am alergat “2 maratoane in zile“.

Misiunea noastra 3 duble in 2012 a fost indeplinita si reprezinta un pas inainte atat pentru planurile noatre personale, cat si pentru perceptia generala legata de alergarea maratonului. Mi-a  fost teama initial sa lansez aceasta provocare maratonistilor din Romania si nu numai. Pana la urma se pare ca am inspirat si alti alergatori sa incerce o asemenea nebunie: 2 maratoane in zile. Nu fost vorba doar de alergare, ci si de antrenament, alimentatie, planificarea programului (inclusiv transport), recuperare si refacere. Cu ceva kilograme in minus, dar cu bucuria de a-mi fi depasit limitele, ma simt mai putermic.

One Response to Misiune indeplinita: 3 duble in 2012

  1. Liviu says:

    Felicitari! sa-ti mearga bine si pe viitor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *