Maratonul Zapezii 2014 – Rasnov – Relaxare si lupta

Feb 22, 14 • Running3 CommentsRead More »

La Cabana Himalaya, pe Valea Glajariei “maratonistii zapezii” se intorc “acasa”. E vorba de “prima generatie” de maratonisti ai zapezii (2012). Motivati de acestia, alti maratonisti si alergatori au prins curaj, cu atat mai mult cu cat la editia din 2013 au fost incluse si probele de 15kM, 21kM si30kM.

Maratonul Zapezii – Editia a III-a – 15 Februarie 2014 a fost un nou “maraton de poveste” in ciclul “Din Dragoste pentru Romania si Istoria ei“. Am alergat din nou in spirit olimpic, Jocurile Olimpice de Iarna (Sochi) aflandu-se in desfasurare. Mai mult chiar, Start-ul a fost dat (dupa intonarea Imnului National) de la Trambulina Olimpica (de sarituri cu schiurile) din Rasnov. Ca niste “adevarati luptatori” alergatorii au traversat Cetatea Rasnov si au pornit in cautarea zapezii la poalele muntelui. Dupa o noua “vizita” la trambuline a urmat asaltul final catre Cabana Himalaya.

Nu exista distanta si cursa care sa ma motiveze si sa ma atraga mai mult decat maratonul (42,195Km). Daca e maraton nu am nevoie de motive suplimentare pentru a ma afla la Start-ul unei competitii. Daca in 2013 am incercat aproape toate distantele posibile, sacrificand unele maratoane, anul acesta ma simt motivat cel mai mult pentru maratoane si distantele lungi. Iarna in alergare ma simt ca pestele in apa, iar Maratonul Zapezii pare sa mi se potriveasca.

A fost un lucru firesc sa ajung la Rasnov pentru a III-a oara consecutiv, dar recunosc ca m-a atras ocazia de a petrece 3 zile alaturi de prietenii maratonisti, intr-un cadru deosebit. O supriza frumoasa mi-au facut-o colegii (fosti si actuali) de la Infoturism: Oana, Noni, Catalin, Marius si Ana. Ei au format un adevarat “comando”  de sustinere.

In seara dinaintea cursei, atmosfera parea una extrem de pasnica. Toti alergatorii tindeau catre liniste si odihna. La Start aceeasi liniste si pace, putin neobisnuita pentru un maraton. Intalnesc rand pe rand fete cunoscute si incep sa intru intr-o stare de agitatie pozitiva. Grupul de sustinere e la datorie. Incerc sa “cant” imnul integral, din “prima linie”. Simteam o oarecare presiune. Auzisem ceva despre niste “pariuri”. Si am pornit usurel, marind incet-incet ritmul in drumul catre cetate.

Una din “placerile” acestui maraton, de care sper sa nu ma satur este “alergarea prin Cetatea Rasnov“, salutul strajerilor fiind ca un indemn la lupta cu kilometri. Dupa 5 Km  ma aflam deja intr-un “duo” cu Timy Pacurar, un tanar si proaspat maratonist, cu ganduri mari si forte nebanuite. Am povestit ca la “gura sobei”, am domolit putin ritmul, iar pentru o scurta perioada am uitat efectiv ca ma aflam intr-o competitie (fiind prima data dupa 55 de maratoane alergate mi cand se intampla asta). Ne-a trezit in mic grup de urmaritori (de la diferite probe). Ne-am scuturat si am “intins pasul”. Am trecut pe langa cabana (la Km 15) intr-o stare foarte buna. Urcarea prin padure a fost incordare, iar coborarea – descatusare. Ne-am bucrat din plin de cei cati Km de zapada, chiar daca era multa gheata. Pe urcari Timy se desprindea, chiar si la 50m in fata, folosindu-se de incurajari verbale. Am revenit de fiecare data chair si dupa pauze voite sau necesare. Eram chiar suprins de puterea mea de a reface diferenta, dar eram si mai impresionat de forta si ritmul lui Timotei. M-am bucurat nespus sa intalnesc cele 2 stafete. Indarjirea copiilor de la Rasnov si de la Cambridge School m-a motivat.

Maratonul “curgea” intr-un ritm relaxant. Eu si Timy eram deja un fel de “echipa”. Reuseam mai degraba sa ne pastram fortele, decat sa ni le irosim. La trambuline, in linistea diminetii am fost incurajat de catre bunul prieten, Sorin Stanciu, castigator deja la Semimaraton. Ultimii km, pe drumul pietruit, pareau evident mult mai lungi decat la inceput. Pana atunci avusesem cateva ganduri de a ma desprinde, dar nu cred ca am mi-am dorit asta cu adevarat. Timy povestea ca el chiar a incercat asta. Eu nu am sesizat. Mi se parea doar ca raman eu in urma si ma lipeam din nou de el. Pe la Km 39 l-am intalnit pe Ilie Rosu, care ne-a indemnat la “lupta” cinstita. Stiam bine lectia. Dar nu am vrut sa fie doar o lupta de fatada, ci una cu efort si chiar suferinta.

Pe ultimii 2 Km am marit ritmul. Magia s-a rupt atunci, dupa 35 de Km de alergare placuta si relaxanta. Simteam ca ma aflam deja in alta cursa, alta stare de spirit, alte ganduri. Nu mai era placere, nici gandul victoriei posibile nu ma putea indulci. Inca 2-3 incercari de desprindere din partae lui Timy. A reusit totusi sa ia un avans 3-4m. Am incercat o revenire (la cca 2 m), moment in care am auzit si incurajarile frenetice din partea prietenilor de la Infoturism si de la ceilalti sustinatori. Timy a rezistat bine si a castigat intr-un mod foarte frumos, la 7 secunde in fata mea. Felicitari! Eu am ramas cu imaginea unui maraton al prieteniei, incheiat cu o lupta demna.

Am terminat al 56-lea meu maraton cu timpul 03:18:50, Locul II din 47 de participanti. Al 3-lea Podium la Maratonul Zapezii din 3 posibile. O medie scolareasca de 9,33 dupa cum glumea tovarasul Noni. Am revenit pe traseu si m-am bucurat sa pot incuraja maratonistii inca aflati in cursa. Pe unii i-am asteptat si la Finish. La Premiere am simtit de fapt victoria pe care mi-o doream: aprecierea aratata de ceilalti maratonisti si sustinatori, dupa cum a remarcat si colegul Catalin “Ai fost cel mai aplaudat”.

Maratonul Zapezii 2014 a insemnat si o atmosfera minunata, de sarbatoare: cantece, dans, foc de tabara, berbec la protap si multa voie buna. M-am simtit de la inceput la final invingator. Am avut o stare foarte buna datorita prietenilor maratonisti si a echipei de sustinere! Va multumesc!

Felicitari lui Ilie Rosu si Vasile Dogaru ca au resut sa faca din Maratonul Zapezii al 3-lea maraton de plat (ca marime) din Romania, fiind totodata si un maraton international!

 

3 Responses to Maratonul Zapezii 2014 – Rasnov – Relaxare si lupta

  1. Mugur Paun says:

    Felicitari pentru articol! Frumoasa legatura intre Maratonul Zapezii si Jocurile Olimpice de iarna de la Soci. Mi-a mai placut cum este descrisa alergarea prin cetatea Rasnov, intr-adevar aceasta fiind “cireasa de pe tort”, partea cea mai frumoasa a curselor, mai ales ca toti participantii au fost frenetic incurajati de gladiatori. Nu in ultimul rand, apreciez lupta stransa cu Timo Pacurar, un maratonist cu calitati indiscutabile… poate cu o mai buna concentrare reuseati sa castigati si acest maraton, dar oricum al 3-lea an pe podium si o medie generala de 9,33 este o performanta care cu greu va putea fi egalata. Nu doresc sa inchei fara a sublinia si eu calitatea inalta la care s-a ridicat evenimentul, la care au participat si sportivi din alte doua tari, Camerun si Bulgaria. Multumim organizatorilor si asteptam noi provocari din seria maratoanelor “Din dragoste pentru Romania si Istoria ei”.

  2. Felicitari pentru articol! intrdevar a fost o cursa pe cinste in care de multe ori am uitat ca ne aflam intr-o competitie. Lupta de la final a incoronat aceasta cursa pe care am dominat-o impreuna. Multumesc pentru cursa si sper sa ne intalnim si la alte maratoane. Pentru mine a fost o placere sa alerg alaturi de tine si nu pot decat sa ma inclin in fata experientei tale si a pasinuii pe care o pui in cinstea acestui sport.

    • Simon says:

      Multumesc Timy pentru cuvintele frumoase! Sunt onorat de aceste aprecieri si ma bucur nespus ca se vede pasiunea mea pentru alergare si miscarea maratonistilor din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *