Experienta unui maraton are darul sa se transforme intr-o lectie de vointa, rabdare si incredere in fortele proprii. Exista in Romania maratoane care reprezinta pe de o parte adevarate lectii de istorie, iar pe alta parte inseamna respect si omagiu adus celor care au luptat pentru tara (soldatii cazuti pe campurile de lupta) sau pentru culoriile tarii (sportivii).
Vorbim in primul rand de ciclul de maratoane istorice “Din Dragoste pentru Romania si Istoria ei“, demarat in 2011 de Ilie Rosu, colonel in rezerva. Si mai specifica este seria de maratoane ale recunostintei, care are la baza sarbatoarirea anuala a primei medalii olimpice de aur la maraton, obtinuta de Constantina Dita la Beijing in 2008.
Pe 15 Noiembrie 2015 (Duminica) o mana de maratonisti, in frunte cu Ilie Rosu, dar insotiti de zeci de copii de la scoli din judetele Bacau si Vrancea, au alergat intr-o zona incarcaat de istorie. Maratonul Recunostintei Editia a VI-a a avut loc la Oituz. Evenimentul a inclus o vizita la Monumentul Eroilor de la Targu Ocna si Premierea la Onesti.
Mi-am dorit mult sa ajung la Oituz, in primul rand pentru a putea spune ca am alergat pe tot frontul triadei Marasti-Marasesti-Oituz. Am descoperit acolo oameni care isi respecta stramosii si ii omagiaza cum se cuvine pe cei care au luptat si au murit in acele locuri. Am descoperit exact dealurile pe care mi le inchipuiam atunci cand ma gandeam la bataile duse de armata romana in Primul Razboi Mondial..
Maratonul Recunostintei “Regina Maria” a fost cu adevarat o lupta. Am alergat pe drumuri de tara, pe camp, pe ulite si am urcat dealul catre Monumentul Eroilor. A fost un maraton extrem de greu, as spune chiar dur. L-am terminat in mai bine de 4 ore. Am parcurs de 7 ori un traseu de cca 6Km. Am incercat si reusit sa urc dealul de fiecare data in alergare. Acesta a fost micul meu gest de recunostinta,
Dupa cum spuneam la inceput numarul de alergatori a fost foarte mic: 7 la maraton si 4 la semimaraton. Insa onoarea au salvat-o grupurile de copii care au alergat in stafete de 42 x 1Km. Atmosfera a fost una de sarbatoare, iar glasurile copiilor au umplut valea. Am fost impresionat si faptul ca primarul Oituzului a fost prezent in zona de desfasurare a maratonului pe toata durata acestuia si chiar ne-a intampinat la finalul cursei.
A fost intr-adevar o lectie de istorie, atat pentru noi alergatorii, cat mai ales pentru elevi si chiar pentru fiul meu (Pavel) in varsta de 2 ani, care m-a asteptat la Finish alaturi de sotia mea, Mariana, si de bunica lui.
A fost un nou maraton alergat cu sufletul, insa de data asta am alergat chiar pentru suflet. Abia spre finalul cursei m-am adus aminte ca e o competitie, dar o competitie intre prieteni. Vizita la Monumentul din Targu Ocna si Premierea desfasurata la Onesti ne-au incarcat si mai mult cu bucurie sufleteasca. A fost o zi memorabila.
Avem nevoie si de asa ceva, printre tentativele de a realiza performante sportive. Ii multumesc lui Ilie Rosu pentru eforturile incredibile, depuse in realizarea acestor maratoane speciale, pentru aprecierea pe care o arata fata de maratonistii romani, dar mai ales pentru mesajele pe care incearca sa le transmita copiilor nostrii.