Invitatie la RUNSILVANIA SKY RUN – Borsa – 5 Iulie 2014

Jun 17, 14 • RunningNo CommentsRead More »

Va indemn sa acceptati  o noua provocare lansata de Asociatia Runsilvania: dupa wild race, alergare cu obstacole si night run, e timpul sa incercati si un sky run.

 

Runsilvania SkyRun este cel de-al doilea concurs din cadrul circuitului naţional Runsilvania Tour 2014.  Se va desfăşura pe data de 5 iulie 2014 în Munţii Rodnei şi are 3 trasee distincte, atinge 3 vârfuri şi trece pe lângă 3 cascade. Startul şi sosirea vor avea loc în staţiunea Borşa, judeţul Maramureş.

Traseul măsoară 26 km la secţiunea Profesionişti şi urmează kilometri buni creasta, la peste 2000 metri altitudine. Traseul secţiunii Hobby măsoară 16 km.

Descriere Traseu

Traseul SkyRun pleacă din centrul complexului urcând pe strada Fântana, apoi pe valea pârâului Cimpoioasa, trece pe lânga izvorul de apă minerală şi urcă în pădure sub versantul muntelui Faţa Meşei. Deasupra cascadei Cimpoioasa iese în golul alpin, merge până pe drumul care leagă satul Repedea din Maramureş de satul Anieş din valea Someşului Mare. Ajuns pe drum, merge către  dreapta şi coboară în valea Negoiescului, în frumoasa poiană care găzduia candva cabana Puzdrele. Continuă pe drum până la cascada Puzdrele, apoi mai departe până pe piciorul Muntelui Feţii. Urmează o urcare accentuată la început prin pădurea de molid apoi în golul alpin, prin jnepeniş până la stâncile care formează masivul Puzdrele. La capătul acestei pante, traseul atinge vârful Puzdra Mare, cu altitudinea de 2189 m, fiind cel mai inalt punct al traseului.

De aici, traseul continuă pe creastă, trece de vârful Puzdra Mică, ajunge în Tarniţa Puzdrelor şi urcă vârful Anieşul Mare, cu înălţimea 2080 de m, un vârf stâncos, apoi trece printr-o mică şa ajungând pe vârful Laptelui, înalt de 2000 m. Avem de pe creastă o privelişte minunată a munţilor Maramureşului în stânga şi toată panorama munţilor Transilvaniei la dreapta. Ajuns în şaua Negoiescului, traseul continuă pe creastă până pe vârful destul de plat al Galaţiului. Coborând de pe vârful Galaţi, traseul regăseşte drumul pe care l-a părăsit la capătul văii Cimpoioasa, care coboară în valea Somesului Mare. Merge pe acest drum până sub vârful Gărgălău, traversând şaua largă a Gărgălăului. Când poteca începe să urce spre vârf, traseul coteşte stânga şi începe o lungă coborâre prin jnepeniş şi păşuni alpine pe malul lacului Bistriţa Aurie. Continuă apoi coborârea până la marginea poienii Ştiol. Din poiana largă şi plată porneşte o vale abruptă spre Cascada Cailor. Pe serpentinele strânse,  pierde rapid din altitudine, trecând pe lângă o grotă pe stânga, apoi ajungând la sunetul specific al cascadei. Ajuns în dreptul cascadei, traseul oferă ocazia de fi admirată pe întrega ei înălţime, apoi coteşte dreapta pentru a urca pe drumul care conduce pe platoul dintre cele două pârtii de schi. Continuă drept, de-a lungul pârtiei şi lasă curând să se vada poarta de sosire undeva jos în staţiune. Mai aste mult de coborât dar traseul duce direct la finiş. Panorama munţilor Maramureşului cu Toroiaga în faţă  conduce la finalul cursei. 

Taxa de participare este de 100 lei – Profesionisti / 80 lei Hobby, daca se achita intre 1 si 27 iunie.

Ultima zi de inscrieri online si plata taxei de participare este 27 iunie.

 

Curaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *