DUBLA de FOC – 2 maratoane in 2 zile – 2-3 August 2014

Aug 22, 14 • RunningNo CommentsRead More »

DSC_7207Se intampla de foarte multe ori ca intr-un week-end sa alergam la 2 competitii diferite, prima sambata, cea de-a 2-a duminica. Ba chiar, nu ne putem abtine si bifam chiar 2 alergari oficiale in aceeasi zi (in general crosuri). Este un efort sustinut, iar evolutia la potential maxim in fiecare din cele 2 curse iese din calcul.

Nimic nu se compara insa cu participarea la 2 maratoane in 2 zile consecutive. Indraznesc sa afirm ca e mai la indemana sa termini un ultramaraton (70, 84 sau chiar 100Km) intr-o zi, decat sa incerci 2 maratoane consecutive, din mai multe motive. Dar aceste motive le voi puncta in mica povestea despre ultima mea “dubla”.

La inceputul lunii August am incercat si am reusit sa alerg “2 maratoane in 2 zile”. Alaturi de Liviu Bica (asadar “la dublu”), am trecut prin “dubla de foc”:

– 2 August – Paltinis (Muntii Cindrel) – “Maratonul “Cindrel in Alergare 2014” – 40Km (alergare montana) – 4h50

– 3 August – Miercurea Ciuc – “Maratonul Secuiesc 2014” – 42Km (sosea) – 3h18

De ce dubla de foc? Am alergat in toiul verii. Am fost tot timpul in miscare (cand nu alergam, eram pe drum incercand sa ajungem la locul faptei). Ambele curse au fost foarte intense: Cindrel in Alergare este un maraton montan extrem de alergabil, iar Maratonul Secuiesc are un traseu dus-intors, aspect ce creste competitivitatea.

Aventura a inceput cu planificarea turei (inscriere, cazare, masina, ruta, program etc). Cel mai stresant aspect a fost ajungerea de la o locatie la cealalta (au fost cca 250 Km si a durat 5h). Foarte importanta (decisiva chiar) am considerat a fi recuperarea fizica: am rezolvat asta simplu, cu apa rece de izvor. Magneziul si-a facut treaba perfect, impotriva crampelor. Am lucrat si la partea culturala: la Miercurea Ciuc ne-am trezit (dar ne asteptam) in mijlocul unei sarbatori locale (Zilele Orasului). Am facut carbo-loading cu cartofi taranesti, ciuperci la gratar si bere. Dupa ambele curse am avut grija sa port ciorapi de compresie, pentru relaxarea gambelor.

Avand nevoie de menajare pentru a 2-a cursa, maratonul din Cindrel a devenit o alergare pe dealuri, intre prieteni, bucurandu-ma de peisaj. N-am fortat (nici nu aveam energie), am fost chiar prevazator. Cu toate astea, am calcat stramb de multe ori si am resimtit dureri. Scopul era sa pot alerga si dupa cursa. Finalul a fost unul de forta (coborare vijelioasa). Asteptam cu nerabdare cea de-a 2-a cursa. 2-3 ore m-am bucurat de atmosfera de la Finish.

Al 2-lea maraton, cel de sosea se putea termina in orice mod posibil. Nevoit fiind sa plec foarte incet, am urcat ritmul progresiv pana la Km 10. Pana la Finish am  reusit (fara prea mult  efort fizic, dar cu o mare concentrare psihica) sa-mi pastrez ritmul. Am fost motivat si de pozitiile castigate pana la jumatatea traseului (cca 10 alergatori depasiti). Am urcat pana pe Locul 5, insa cel mai surprinzator a fost timpul realizat: 3h18. Nici acum nu realizez de unde am gasit atata prospetine si energie. Sa fi fost o intamplare sau rezultatul gandirii pozitive?

Liviu Bica a terminat si el cu zambetul pe buze ambele curse. Impreuna “am plans si am ras”, vorba aceea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *