Dracula Maraton 2014 – Testarea psihicului intr-o cursa de noapte

Jul 21, 14 • RunningNo CommentsRead More »

Avem un singur maraton (de plat) de noapte in Romania. E pacat sa-l ratam, indiferent de gusturile noastre si alte tentatii. Dracula Maraton (caci despre acest eveniment e vorba) a avut start-ul Sambata (12 Iulie) ora 20:30, in Parcul IOR. Traseul poate parea plictisitor (sunt 13 ture, la maraton), dar este o ocazie buna sa iti testezi psihicul (alergand noaptea, aproape singur).

Dracula Maraton face parte din seria maratoanelor istorice (Din Dragoste pentru Romania si Istoria ei) si ii este dedicat lui Vlad Tepes. Prima editie (2013) era programata a se desfasura pe Transfagarasan cu finish la Cetatea Poenari. Nu s-a reusit acest lucru si asa avem un maraton de noapte in Bucuresti.

Am alergat maratonul in parcul IOR cu gandul sa fac fata caldurii de la ora startului, dar si aerului racoros de dupa miezul noptii. Mai mult de jumatate din traseu am alergat in “duet” cu Adrian Petrut (cum s-a intamplat si la Arad). Daca la primele ture aleea din jurul lacului a fost aglomerata si ne-am delectat cu adevarate slalomuri, in partea a 2-a m-am bucurat de fiecare intalnire cu vreun alrergator sau cetatean fara somn.

La Start

Asa cum ma asteptam, ritmul scadea simtitor la fiecare tura. Din cauza unui gel buclucas m-am oprit mai bine de 1 minut si am inceput o cursa moderata, de recuperare. A fost tare neplacut sa alerg singur, mai cu seama in zonele de bezna. In plus (la Km 25) am avut o prima cadere (nu mai “lovisem zidul” de mult). Am fost salvat la punctul de alimentare, unde m-am hranit voiniceste. Am revenit la o stare si un ritm acceptabile. La Km 35 o noua cadere (o stare inxeplicabila de oboseala). Atunci am realizat ca raceala (cu care ma procopsisem chiar in ziua maratonului) ma punea la incercare. Am facut o noua oprire la standuri si m-am simtit din nou in putere. Am crescut ritmul doar cat sa revin in cursa. Inainte de ultimele 2 ture eram liderul cursei si ma gandeam doar cum sa rezist psihic (deja invarteala in jurul lacului devenise insuportabila, datorita intunericului si lipsei sustinatorilor).

Faptul ca mai alergasem cateva maratoane in IOR m-a ajutat. Am incercat sa maresc ritmul treptat si-mi spuneam (in gand) ca inca ma pot bucura de alergare pe ultimii km ai cursei si ca pot termina maratonul asa cum l-am inceput: plin de energie. Si a mers.

Finalul a fost o plutire. Am terminat cu timpul de 3h19. A fost primul maraton castigat in 2014. Si…pentru prima data, am reusit sa-mi apar titlul. Termisem primul si in 2013. E drept, numarul de concurenti la maraton a fost foarte mic, la ambele editii. Insa cursele de noapte sunt cu adevarat grele si m-au incercat foarte mult.

La Finish am fost intampinat de camere de filmat. M-am simtit pentru o clipa “important”. E de apreciat ca 3 televiziuni si-au permis sa bage in seama un eveniment asa de mic, la ora 2 dimineata. E drept, au fost prezenti si la Start si pe parcurs.

O atmosfera foarte placuta! Sustinatorii au fost putini, insa pentru prima data cetatenii au reactionat pozitiv per ansamblu. Mi-as dori ca pe viitor sa ma pot abtine de la alergarea maratonului Dracula si sa fiu in echipa de organizare / voluntari. Sper sa reusesc. Felicitari participantilor si celor care au pus mana la realizarea acestui maraton de noapte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *