Alergarea – la nevoie se cunoaste

Nov 6, 13 • RunningNo CommentsRead More »

Dincolo de pasiune, placere (relaxare) si spiritul de competitie, v-ati gandit daca alergarea poate fi si utila in viata voastra (sau, cum zice romanul, “buna la casa omului”)? Nu, nu v-as numi oportunisti, profitori. Dar daca tot o aveti acolo pregatita, documentata si testata de ce s-o pastrati doar pentru zile de sarbatoare, dimineti racoroase sau dupa amieze cu soare (in parc).


Nu vorbesc de situatia cand alergarea a schimbat viata unui om aflat in cumpana. Ma gandesc mai degraba la acele momente cand simtiti ca va plesneste capul de durere, la acele zile cand aveti de umplut o “fereastra” de 1 ora, la vizita satului in care ati petrecut o bun parte din copilarie. Si tot asa.
Nu as putea da sfaturi despre ce ati putea face ca alergarea sa devina si utila, dar v-as povesti din experienta mea in ultimele saptamani. Nevoit fiind, am iesit din mediul meu obisnuit (antrenamente la ore tarzii in parc, pe strada sau pe pista si suita de competitii din tara) si am luat cu asalt o zona relativ linistita, dar obisnuita cu alergatorii. Cum povesteam deja intr-un post mai vechi, de la 1 Octombrie ma aflu in oraselul Bad Oeynhausen, in regiunea Westfalia de Nord (sau cel putin asa am tradus eu).

Am inceput initial sa alerg pentru “dezmortire” prin padurea din apropiere. In acelasi timp am incercat sa descopar un cat de mic traseu de alergare de tip trail Running. Am prins curaj si am inceput sa descopar “cartierul”, apoi orasul. Cu ceva tupeu chiar am iesit din oras seara tarziu si m-am intors rapid. Mi-a placut si am inceput sa iau la rand mai multe sate (un fel de cartiere) din jurul orasului (cum ar fi: Lohe, Gohfeld, Rehme) sau am facut un long-run (dus-intors) in 2 orasele din zona (Lohne si Vlotho – ambele la cca 7 Km distanta).
A fost vorba de recunoastere si o exploatare a orasului si a zonei. Astfel am localizat parcul central, Posta, Gara, supermarketurile, Primaria etc. Am vizualizat si multe posibile locatii pentru a lua masa. Tot in alergare am reusit sa gasesc scurtaturi sau variante rapide de a ajunge intr-un loc sau altul. Unul din antrenamente l-am dedicat pentru a descoperi unde se afla biroul de Stare Civila, iar altul l-am folosit pentru a cumpara carti postale (nedorind sa fac un drum special de cca 4Km – dus-intors).
Odata cunoscute locurile si traseele unde se putea alerga am stiut unde vreau sa alerg dupa ploaie, unde sa alerg cu incaltarile de trail, unde sa alerg noaptea. Prin alergare timpul a trecut mai placut, mi-am planificat mai usor celelalte activitati zilnice si mi-am limpezit mintea atunci cand simteam nevoia (aici efectul produs de alergare a fost unul foarte puternic).
Asa cum imi doream am reusit sa”folosesc” alergarile in “folosul” meleagarurilor (in care ma aflu)” si meleagurile in scopul alergarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *