6 (sase) maratoane intr-o luna (Partea I)

Sep 25, 12 • Running1 CommentRead More »

Avem in Romania maratoane de sosea si maratoane montane. Avem maratoane de traditie si maratoane speciale. Avem ultramaratoane. De cealalta parte avem in Romania maratonisti de sosea si alergatori montani. Avem maratonisti cu zeci de maratoane alergate si avem multi alergatori pregatiti pentru marea incercare: primul maraton. Avem maratonisti care alearga 2-4 maratoane pe an si se pregatesc specific pentru acestea, dar avem si maratonisti care mai mult se recupereaza dupa maratoane, decat se antreneaza. Sunt maratonisti care au tinte clare legate de timpi si de pozitia in clasament. Sunt maratonisti care alterneaza maratonul cu semimaratonul. Sunt maratonisti care sustin organizatorii si participa la fiecare prima editie a unui maraton. Si lista poate continua.

Unii alergatori se bucura cand au de unde alege. Sunt altii care stiu exact ce tip de cursa vor alerga. Si mai sunt unii care nu vor sa aleaga, iubesc diversitatea si se bucura de alergare. Se intampla ca un maraton sa se suprapuna cu altul sau 2 maratoane sa fie  programate in acelasi week-end. S-a nascut astfel asa-numita serie “2 maratoane in zile” bifata deja un numar apreciabil de maratonisti (i-am amintit la momentele cu pricina). In August 2012 a fost posibila chiar o serie nebuna de 3 maratoane diferite in 3 zile consecutive, in 3 zone distincte ale tarii (Retezat, Harghita si Vrancea). Nu a reusit nimeni aceasta tripla. Vara lui 2012 a fost una “de foc” si la propriu si la figurat. In numai 1 luna de zile au fost programate 7 maratoane: 3 de sosea / 4 montane.

Dintre maratonistii care alearga doar din placere, orice tip de maraton, pe orice vreme, Liviu Bica (din Bucuresti) a reusit performanta de a alerga 6 maratoane intr-o luna (mai exact in 29 de zile). Cele 6 curse sunt:

1 – Marathon 7500 (Proba “Hobby”) – Bucegi – 21 Iulie

2 – Cheile Rasnoavei Adventure – Rasnov – 29 Iulie

3 – SuperMaratonul Secuiesc – Miercurea Ciuc-Tusnad-Miercurea Ciuc – 5 August

4 – SuperMaratonul “Pe aici nu se trece” – Marasti-Marasesti – 6 August

5 – Cindrel in Alergare – Paltinis – 11 August

6 – Maratonul Recunostintei – Calugareni-Bucuresti – 19 August

Interesant este faptul ca Liviu  nu si-a propus inca de la inceput aceasta serie de 6 maratoane. Chiar el spune ca fost o intamplare, dar una demna de apreciat, cu atat mai mult cu cat 2 curse de plat au fost supermaratoane (46 KM), iar una dintre cele montane a masurat 3200m D+.

Si pentru ca sa pot sustine si confirma aceasta realizare deosbita a lui Liviu Bica, trebuie sa recunosc ca am alergat si eu cele 6 maratoane (fie ele Ultra, Super sau simple maratoane). Cu diferenta ca la Marathon 7500 eu am concurat  in Proba Elite (start cu 12 ore mai devreme decat plecarea in Cursa Hobby).

 

6 maratoane intr-o luna sau 2 maratoane in 2 zile nu reprezinta o joaca si nu recomand aceste nebunii incepatorilor, celor care nu alearga si alte curse mai scurte, intermediare.

Felicitari Liviu si la cat mai multe maratoane frumoase!

One Response to 6 (sase) maratoane intr-o luna (Partea I)

  1. Liviu says:

    excelenta surpriza! Florin: multumesc!
    Acum cand ma uit in urma pare un fleac, vorba comisarului Moldovan… pana la urma insa chiar asa a si fost!
    La inceput am vrut sa am si eu un hobby, unul mai ieftin ca pescuitul si mai putin periculos ca parapanta, bungee-jumping sau windsurfing-ul… Sa pot raspunde simplu la intrebarea ”Ce hobby ai tu?” – Alergarea!” Cum prima dragoste nu se uita am ramas fidel alergarii de sosea, urma sa descopar ulterior si treptat bucuriile imense provocate de mersul si alergarea pe munte…
    Cea mai mare bucurie o am atunci cand pretextul unui nou concurs imi duce pasii in zone necunoscute sau uitate, o sansa rara de a cunoaste locuri noi, oameni, fapte…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *